You are currently viewing Masterclass ‘Roken en Longchirurgie’

Masterclass ‘Roken en Longchirurgie’

ONLINE – 17 november 2020

De laatste activiteit van 2020 stond in het teken van Roken en Longchirurgie, twee onderwerpen die onlosmakelijk met elkaar verboden zijn.

Longarts Pauline Dekker nam ons mee in een indrukwekkend verhaal over roken als ernstige verslaving. Ze vertelde ons hoe de sigaret specifiek ontworpen is om een zo verslavend mogelijk effect te hebben (nicotine zit in 7 seconden in je hersenen) en waarom het puberbrein hier extra gevoelig voor is. Daarnaast lichtte ze toe waarom roken absoluut niet als een vrije keuze beschouwd kan worden en waarom het feit dat het tabak legaal is niet betekent dat het daarom een goed product is (“Legality is a matter of power, not justice”). Tot slot legde ze (met een toneelstuk!) uit hoe je met motiverende gespreksvoering een patiënt intrinsiek kan motiveren zijn gedrag te veranderen.

Longchirurg Willem Lastdrager nam vervolgens het stokje over met zijn gedeelte over de longchirurgie. Eerst gaf hij een introductie waarin de opleiding tot longchirurg, de verschillende kanten van het vak en de geschiedenis aan bod kwamen. Vervolgens gaf dr. Lastdrager een prachtig overzicht van de verschillende longchirurgische ingrepen, van wigresectie tot de zogenaamde Clagett holte (inclusief uitgebreid beeld- en videomateriaal). Ter afsluiting werd ons de volgende quote meegegeven, die de longchirurgie bondig samenvat: “Thoracic surgery can be deadly easy, but … the patient can be easily dead!”

Leave a Reply