You are currently viewing Masterclass ‘Cardiologie en Cardiothoracale chirurgie’

Masterclass ‘Cardiologie en Cardiothoracale chirurgie’

ONLINE – 2 februari 2021

Afgelopen VCMS-avond stond in het teken van het vrouwenhart en kwaliteit en veiligheid op de operatiekamer.

Cardioloog dr. Janneke Wittekoek nam ons in mee in de verschillen tussen het mannen- en vrouwenhart. Wetenschappelijk onderzoek was vroeger vooral gericht op mannen, hoewel hart- en vaatziekten absoluut geen ‘mannending’ is. Zo hebben vrouwen vaker last van functioneel vaatlijden, waarbij zonder obstructie van een coronairarterie er toch sprake kan zijn van ischemie. Daarnaast presenteren vrouwen zich vaker met atypische klachten. Meer aandacht voor het vrouwenhart en preventie kan enorm bijdragen aan het voorkomen van ziektelast.

Cardiothoracaalchirurg dr. George Brandon Bravo Bruinsma nam vervolgens het stokje over met zijn verhaal over kwaliteit en veiligheid binnen het ziekenhuis. Dr. Bruinsma besprak de drie ‘innovatiegolven’ binnen de zorg: 1) technische ontwikkelingen, 2) standaardisatie van procedures en 3) ‘high reliability organizing’. Van alle sterfte binnen het ziekenhuis zijn zo’n 1700 overlijdens (40%) vermijdbaar. De nummer 1 oorzaak hiervan zijn de zogenaamde ‘Human factors’. Meer aandacht voor deze ‘derde golf’, gericht op gedrag en cultuur, kan dit aantal naar beneden brengen. Het invoeren van een gedragscode zou hier bijvoorbeeld aan kunnen bijdragen.

Leave a Reply