You are currently viewing Masterclass ‘Gastro-intestinale chirurgie en robotchirurgie’

Masterclass ‘Gastro-intestinale chirurgie en robotchirurgie’

9 maart 2021 – ONLINE

GE-chirurg Frank Voskens opende de avond met een introductie in de robotchirurgie. Deze minimaal invasieve manier van opereren wordt steeds meer gebruikt en heeft voor zowel de chirurg als patiënt veel voordelen (minder complicaties, minder bloedverlies, sneller herstel, ergonomie, etc.). Tot slot keek dr. Voskens ook nog vooruit op de toekomst van de robotchirurgie, zoals bijvoorbeeld de Da Vinci Single Port robot en de mogelijke implementatie van haptische feedback. 

Het tweede gedeelte van de avond nam promovendus Cas de Jongh ons mee in de anatomie van o.a. de oesphagus en de maag. Vervolgens liet Cas een operatievideo zien van een robot-geassisteerde transthoracale oesophagusresectie, waarbij alle stappen uitvoerig werden beschreven en toegelicht. Wist je dat de patiënt hierbij schuin wordt gedraaid in de zogenaamde “left lateral decubitus position” en geventileerd wordt op slechts 1 long om zo ruimte te maken voor de operatie?

Leave a Reply