Op 31 augustus 2016 vond de openingsborrel van het nieuwe verenigingsjaar plaats, waarbij ook meteen de eerste masterclass van het jaar op de planning stond. Voorafgaand hieraan hebben we met een grote groep gedineerd in de Florin.

Vervolgens kwamen we bijeen in café Otje, waar dr. Schuurman, plastisch chirurg, ons meenam in de wereld van de handchirurgie. Van de gamekeeper’s thumb tot aan traumatische amputaties; een wijd scala aan interessante casussen passeerde de revue.

Hierna werd nog volop nageborreld en hebben de nieuwe en oude leden elkaar beter kunnen leren kennen.
Dank aan dr. Schuurman voor deze zeer geslaagde avond!

Op 22 september hebben onze leden ieder op hun eigen niveau (beter) kunnen leren hechten.

Eerst heeft Bas van Vliet van Medtronic ons verteld over de wijde wereld van de hechtmaterialen. Vervolgens heeft dr. Schuurman, plastisch chirurg, een introductie verzorgd over het hechten. Alle technieken werden snel doorgesproken, waarna de leden zelf aan de slag konden.
Vervolgens heeft iedereen zo’n twee uur lang geconcentreerd en gretig geoefend. Ieder had een eigen varkenspoot om het staand, doorlopend, intracutaan en transcutaan hechten op te oefenen. Ook werden Donati hechtingen en handmatig knopen volop geoefend.

Later dit jaar zullen we op deze workshop voortborduren met onder andere het darmnaden hechten. Wij kijken er nu al naar uit!

Op 10 oktober hebben de eerstejaars leden een rondleiding gehad in het Calamiteitenhospitaal. Mark Haverkort heeft ons hierbij alles geleerd over het reilen en zeilen in dit unieke stand-by ziekenhuis.

Eerst heeft hij een presentatie gegeven, waarbij hij onder andere vertelde over de situaties waarin het ziekenhuis opengaat, het soort patiënten dat gezien wordt, het oproepsysteem voor het personeel en de positie die het ziekenhuis in Nederland inneemt.

Vervolgens zijn we gaan lopen door het ziekenhuis zelf. Van de plek waar de ambulances binnenkomen, via de triage, naar de verschillende afdelingen. De gekleurde lijnen wezen ons de weg naar de low, medium en high care, en ten slotte zijn we nog in de isolatie-units geweest (zie onderstaande foto), waar in 2015 nog een ebolapatiënt is behandeld.

Dank aan dr. Haverkort voor deze wederom interessante en leerzame rondleiding!

Op 10 oktober heeft kolonel-arts van Haeff een masterclass over oorlogschirurgie gegeven. Hij is zelf tweemaal drie maanden uitgezonden geweest naar Afghanistan, en heeft ons hier ontzettend openhartig en gepassioneerd over verteld.

Allereerst heeft hij verteld hoe hij kolonel-arts is geworden en wat hierbij komt kijken. Vervolgens heeft hij ons middels foto’s en video’s een blik gegeven in het leven van een orthopedisch chirurg in oorlogsgebied. Van de plek waar hij sliep, tot aan de bunker waar gescholen moest worden bij dreigingen; van het team waarmee hij werkte, tot aan de patiënten die hij behandelde: alles passeerde de revue. Indrukwekkende casuïstiek en emotionele verhalen kwamen voorbij.

Ik mag wel stellen dat dit een zeer indrukwekkende en inspirerende masterclass is geweest voor onze leden, waarover nog veel zal worden nagepraat. Wij danken kolonel van Haeff voor zijn openheid en inspirerende verhaal.

Op 31 oktober heeft dr. Van Es, mond-, kaak- en aangezichtschirurg in het UMC Utrecht, een masterclass verzorgd over maxillofaciale oncologische chirurgie. Eerst heeft hij verteld hoe hij zelf, via de opleidingen tandheelkunde en vervolgens geneeskunde, kaakchirurg is geworden. Vervolgens vertelde hij over de eigenschappen van kanker in het mond-, kaak- en aangezichtsgebied. Hoe vaak komt het voor? Op welke locaties? Wat zijn de meest voorkomende histologische bevindingen?

Vervolgens ging hij verder op de chirurgische resectie van tumoren in het hoofd-halsgebied. Hoe verwijder je zo’n tumor, maar ook vooral: hoe herstel je het gat dat je hiermee creëert? Van lokale lappen uit het gezicht zelf, tot aan reconstructies op basis van 3D-technieken met bot, vaten en huid uit het onderbeen; allerlei mogelijkheden voor reconstructie werden toegelicht.

Dit was een prachtige voorbereiding op de workshop, waarbij de studenten zelf een operatie in het hoofd-halsgebied gaan uitvoeren, en de live-operatie, die dr. van Es ook beide zal begeleiden. Wij kijken nu nog meer uit naar deze aankomende activiteiten!

Op 14 november vond de workshop maxillofaciale resecties en reconstructies plaats, waarbij onze leden, en ook een aantal VCMS-leden uit andere steden, zelf operaties in het hoofd-halsgebied hebben uitgevoerd onder begeleiding van MKA-chirurg van Es en twee van zijn collega’s. Tevens kregen zij toelichting over de anatomie van niemand minder dan professor Bleys

Van wangresectie met faciale reconstructie tot partiële palatumresectie met reconstructie met het vetlichaam van Bichat: ontzettend veel nieuwe operatieve kennis en vaardigheden zijn deze avond aangeleerd. Het was een unieke ervaring voor onze leden!

Op 29 november zal in aansluiting op de masterclass en workshop maxillofaciale chirurgie, de live-OK maxillofaciale resecties en reconstructies plaatsvinden. Wij zien er ontzettend naar uit!

Op 31 november 2016 vond het derde deel van het drieluik maxillofaciale chirurgie plaats: de live-OK! Begeleid door dr. van Es in de collegezaal en dr. Dieleman in de operatiekamer, beiden MKA-chirurg, hebben vele van onze leden voor het eerst een operatie van begin tot eind gezien én volledig begrepen wat er gebeurde. Naast onze leden, waren ook externen aanwezig. Van hen hebben wij ook vele enthousiaste reacties gehad.

Veel dank aan iedereen die deze activiteit mogelijk heeft gemaakt, en in het bijzonder aan dr. van Es, die onze leden in drie activiteiten een ontzettend bijzondere inkijk heeft gegeven in de wereld van de kaakchirurgie!

Het mini-symposium begon met professor Van der Zwan, die ons kennis liet maken met de wondere wereld van de neurovasculaire chirurgie. Een vakgebied dat op zichzelf al een innovatie is, aangezien het voor de benoeming van prof. dr. Van der Zwan nog niet bestond. Hij besprak het proces van hoe de ELENA van het eerste idee uiteindelijk bij de patiënt is gekomen. Een jarenlang proces van denkwerk, oefenen op wc-rollen als
arteriën, en uitproberen van verschillende benaderingen. Eén van de wijze lessen bleek dat men vaak op betere ideeën komt op het Neude met een biertje in de hand dan in het LED-verlichte lab. Daarnaast werd
onderstreept dat onderzoek weliswaar een zwaar en lang proces is, maar dat als een idee tot werkelijkheid komt dat het beste in de wereld is.

Professor Dr. Van der Zwan werd opgevolgd door dr. Matthijsen en dr. Gründeman. Dr. Mathijssen vertelde over de opkomst van robotchirurgie, hoe dit de heelkunde heeft veranderd en wat de

mogelijke toekomst van robots binnen het vakgebied zijn. Dr. Gründeman is ingegaan op experimentele hartchirurgie, waarbij hij zijn eigen uitvinding de Octopus, dienu in de praktijk (zelfs in de serie Grey’s Anatomy) wordt toegepast, besprak en uitweidde over lopend onderzoeken naar het gebruik van biomechanische hartkleppen die van het speciale materiaal Dyneema zijn gemaakt.

Tot slot spraken vier promovendi, uit de kinderchirurgie, oncologische chirurgie en traumatologie, die ieder zeer innovatief chirurgisch gericht onderzoek doen of hebben gedaan, over hoe zij het promotietraject hebben ervaren. Meningen verschilden onder hen over promoveren tijdens of na de Master Geneeskunde.

Ter afsluiting was er een borrel waar men met elkaar en met de promovendi kon spreken. Een succesvolle en zeer leerzame avond waarin innovatie en wetenschappelijk onderzoek de boventoon voerden.

Op 16 januari 2017 vond de eerste activiteit van 2017 plaats: de masterclass kinderchirurgie! Hiervoor is een zeer speciale spreker voor ons in de collegezaal komen staan, namelijk prof. dr. van der Zee. In Nederland zijn er maar zo’n 35 kinderchirurgen, waarbij prof. dr. van der Zee ook nog eens professor is! Het verbaasde ons dan ook niet dat het een inspirerende avond is geworden. Vol passie, op een academisch niveau en op een snelheid die precies goed was, heeft hij ons door een groot aantal ziektebeelden die hij tegenkomt in de dagelijkse praktijk heen geleid. Hierbij heeft hij zich vooral gefocust op de gastro-enterologische kinderchirurgie: van oesophagusatresie tot anusatresie en van volvulus tot de ziekte van Hirschsprung. Wat hierbij een grote meerwaarde had, was dat hij bij zijn verhaal ook wetenschappelijke studies heeft betrokken, waardoor we leerden hoe ‘Evidence Based Medicine’ in de praktijk wordt toegepast.

Dank aan prof. dr. van der Zee voor het verzorgen van deze interessante masterclass!

Op 2 maart 2017 heeft VCMS Utrecht een workshop darmnaden hechten voor haar leden georganiseerd. Dr. van Tets, gastro-intestinaal chirurg, is speciaal vanuit Amsterdam naar Utrecht gekomen om de workshop te begeleiden. Dr. van Tets heeft eerst een introductie gegeven, waarbij aan de hand van filmpjes de verschillende technieken werden toegelicht.

Vervolgens mochten de leden zelf aan de slag. Op runderdarmen hebben zij end-to-end en end-to-side anastomoses gemaakt, waarbij zij gebruik maakten van verschillende hechttechnieken met hechtdraden met een enkele of een dubbele naald. Hierbij werd ook hard geoefend op de knooptechnieken die hierbij goed toe te passen zijn. Het werken in een team, zoals op de OK ook gebeurt, was hierbij erg belangrijk. Als het team tevreden was met een anastomose, kon het testen of deze waterdicht was, door de darmen te vullen met water en te zien of er lekkage was. Ook kon hierbij gezien worden of de darm niet te nauw (stenotisch) was geworden.

De eindresultaten waren boven verwachting; het was goed te zien dat alle leden tijdens deze workshop stappen hebben gemaakt in de ontwikkeling van hun hechtvaardigheden!

Op 6 maart 2017 heeft niemand minder dan prof. dr. Mathijssen van het Erasmus MC Rotterdam een masterclass faciale reconstructies gegeven. Prof. dr. Matthijssen is een vooraanstaand plastisch chirurg en kan men onder andere kennen van haar lezingen bij de Universiteit van Nederland. Zij heeft ons verteld over craniosynostose en schisischirurgie bij kinderen.

Prof. dr. Mathijssen maakt deel uit van de kleine groep plastisch chirurgen in de wereld die de operatieve behandeling van craniosynostose uitvoeren. Zij heeft verteld over de verschillende vormen van craniosynostose, inclusief de syndromale vormen, en de verschillende behandelopties. Hierbij was het zeer indrukwekkend voor de zaal om te zien hoe uitgebreid een dergelijke operatie is, waarbij de hoofdhuid grotendeels van de schedel wordt losgemaakt en schedelnaden en -delen uit elkaar worden gehaald en worden gereconstrueerd.
Daarna vertelde zij over schisis, waarbij het belang van het onderscheid tussen de twee vormen van schisis, namelijk geïsoleerde palatoschisis en cheilognathopalatoschisis, duidelijk werd gemaakt. Daarna vertelde zij over de precisie waarmee reconstructie moet gebeuren; één klein meetfoutje kan ervoor zorgen dat een gezicht er veel minder mooi uitziet.
Bij beide aandoeningen werd duidelijk dat kinderen een lang (operatief) behandeltraject ingaan, waarbij zij vaak van kleins af aan, tot aan de adolescentie worden gezien door de plastisch chirurg. Er indrukwekkend!

Prof. dr. Mathijssen vertelde beeldend, er werden veel vragen gesteld en de reacties van de leden waren zeer positief. Het was een van de meest spraakmakende masterclasses tot nu toe!

Op 22 maart 2017 heeft kolonel-arts van der Krans een masterclass amputaties aan onze leden gegeven. Kolonel-arts van der Krans is orthopedisch chirurg in het Centraal Militair Hospitaal en is meerdere keren op uitzending geweest, waaronder naar Kandahar in Afghanistan.

Hij vertelde over de cultuur die heerst rondom amputeren (het gevoel gefaald te hebben) en dat deze soms onterecht is, omdat een amputatie ook vaak een nieuwe start kan betekenen. Vervolgens is hij ingegaan op alle vormen van onderbeensamputaties. Van teenamputaties, naar middenvoetsamputaties, Lisfranc, Chopard, Syme, Pirogoff en BKA. Eerst heeft hij de technieken uitgelegd, waarna zeer gedetailleerde filmpjes van alle technieken getoond werden.

Kolonel-arts van der Krans heeft ons met humor en expertise wijs gemaakt in de wereld van de amputatiechirurgie. Het was een geweldige voorbereiding voor de workshop amputaties, die in combinatie met de workshop longtransplantaties wordt gegeven op 2 mei.

Op 2 mei 2017 organiseerde VCMS Utrecht de workshop amputaties en longtransplantaties. Deze workshop is een aansluiting op twee masterclasses, namelijk de masterclass longtransplantaties en de masterclass onderbeensamputaties. Drs. Meijer en dr. de Heer hebben 15 schapen hart-long preparaten en bloc meegenomen, zodat ieder tweetal zelf een longtransplantatie kan uitvoeren. Na de demonstratie worden eerst de grote vaten vrijgeprepareerd. Er wordt geoefend met het doornemen en hechten van vaatnaden, en het aanleggen van een trachea anastomose. Verder worden de longen uit het preparaat geopereerd en vervolgens weer teruggeplaatst. Parallel hieraan worden onderbeensamputaties uitgevoerd, onder leiding van drs. Beekhuizen en drs. Ogtman, op de vijf onderbenen beschikbaar gesteld door prof. dr. Bleys. Iedereen krijgt de mogelijkheid één van de drie amputaties uit te voeren, de rest van de tijd is er ruimte om te werken aan hun hart-long preparaten. De eerste amputatie betreft een hallux amputatie. Na de overdracht voert de tweede groep een mid amputatie uit. Als laatste wordt door het derde amputatie-team de voet geamputeerd volgens de Syme procedure. De grootste leerpunten wat betreft de amputaties zijn dat de orthopedie gepaard gaat met kracht en dat boren, zagen en beitels onmisbaar zijn. In het thoraxgebied geldt dat elke verkeerde incisie levensbedreigende gevolgen kan hebben. Maar het allerbelangrijkste dat vanavond is gebleken, is dat minutieuze anatomische kennis bij iedere operatie onmisbaar is!

Op 22 mei 2017 vond de masterclass longtransplantaties plaats. Op een avond waarop de aandacht van de meeste Nederlanders op de Champions League finale tussen Ajax en Manchester United gericht was, luisterden onze leden met gespannen oren naar drs. Meijer, die samen met een patiënt ons alles vertelde over longtransplantaties. Met groot enthousiasme werden wij meegenomen op reis. Van indicatie tot wachtlijst tot operatie tot nazorg. Elk element werd behandeld en drs. Meijer werd elke dia (en het waren er 73) bestookt met vragen. De patiënt, die zelf een aantal jaar geleden een longtransplantatie had ondergaan – een operatie die haar leven waarschijnlijk met tientallen jaren zal verlengen – belichtte het proces, de obstakels en de gevolgen vanuit haar kant. Al met al, een avond waarop niet alleen de operatieprocedure, zoals geoefend op snijzaal tijdens de voorgaande workshop, maar het gehele proces van een LOTX-operatie, inclusief de psychosociale aspecten, die eraan verbonden zijn, werden besproken.

Op 13 juni heeft VCMS Utrecht in samenwerking met studievereniging MSFU “Sams” de open lezing ‘Scala aan Scalpels’ georganiseerd. Met meer dan 50 externen, vijf sprekers én natuurlijk de leden van VCMS Utrecht beloofde het een mooie avond te worden! Het doel van de avond was om alle vragen rondom de (toegang tot de) verschillende chirurgische opleidingen beantwoord te krijgen.

Dr. den Hartog begon met een praatje over de opleiding Heelkunde, waarna dr. Rosenberg kort de verschillen met de opleiding MKA aanstipte. Hierna volgde een discussie, waarbij de zaal door middel van de interactieve game ‘Kahoot!’ zijn mening kon geven over verschillende stellingen over de verschillen tussen de (selectie voor) de verschillende chirurgische opleidingen. Dit zorgde ervoor dat iedereen actief meedeed in de discussie, wat tot leuke discussies leidde! Hierna reageerde het panel van specialisten en AIOS’en, dat bestond uit dr. Rosenberg (opleider MKA-chirurgie), dr. den Hartog (AIOS heelkunde), dr. Kruijt-Spanjer (AIOS MKA-chirurgie), dr. de Heer (AIOS cardiothoracale chirurgie), op de stellingen en kon de zaal vragen stellen. De sfeer was erg ontspannen en laagdrempelig en het panel beantwoordde de vragen erg eerlijk, waardoor het voelde alsof we even in het hoofd van de opleiders mochten kijken. Het was een zeer geslaagde avond!