Ondanks het ongewone onderwerp van deze masterclass, bleek het een hele interessante activiteit. Drs. Verwaal nam ons mee in de tijdlijn van de chirurgie, waarbij hij stilstond bij verschillende onderwerpen. We kregen te horen over de verschillende methoden van blaassteensnijden, waarbij vooral de heren zich even gelukkig prezen in de huidige tijd te leven. Daarnaast lichtte drs. Verwaal toe hoe men vroeger dacht over de chirurgie, waar aderlaten allemaal goed voor was (spoiler: ongeveer alles) en hoe verschillende anesthetica ontdekt en gebruikt werden. We sloten af met een drankje en kijken uit naar de volgende activiteit.
Wat een geweldige avond was het weer! Dr. Voskens en dr. Van der Schatte hebben ons een kijkje gegeven in het leven van een AIOS heelkunde en een anesthesioloog, aan de hand van een casus over een acute appendicitis. Ze hebben ons van alles verteld, van het uitvoeren van een laparoscopische appendectomie tot het intuberen van een patiënt met nekletsel tot verschillende taferelen en quotes op de OK (“Vuur, vuuuuur!”). Daarna zijn we gezamenlijk vertrokken naar het OK complex, waar we in groepjes mochten rondkijken in een volledig opgezette laparoscopie-OK, inclusief simulatiepatiënt. We hebben er nu al zin in om de rest van het jaar dieper in de chirurgie te gaan duiken!
Prof. Blankensteijn heeft ons op deze avond een duidelijk overzicht gegeven van de wereld van de vasculaire chirurgie. Hij begon de avond met het einde van de vaatchirurgie, namelijk amputaties, en werkte daarna terug naar een aantal belangrijkere ingrepen binnen zijn vak. We hebben het ABC van de vaatchirurgie geleerd en het belangrijkste woord bij het beoordelen van onderzoeksresultaten: selectie. Als laatste heeft prof. Blankensteijn de tijd genomen om al onze vragen over vaatchirurgie te beantwoorden.
Wat een eer was het dat prof. Rutgers helemaal naar Utrecht wilde komen vanuit het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis! Zoals velen raakte ook hij verstrikt in de files rond Utrecht, maar toen hij eenmaal was gearriveerd bleek hij het wachten helemaal waard. Prof. Rutgers begon eerst met een uitgebreide uitleg over de indicaties en diagnostiek van het mammacarcinoom, maar kwam al snel op de behandeling en dan in het bijzonder de chirurgische procedures (of zoals hij het noemde: de ‘vieze plaatjes’). Op het eind was hij meer dan bereid om al onze vragen over de mammachirurgie te beantwoorden en ons wat advies te geven over een carrière in de chirurgie. Zijn optreden in Topdokters kwam ook even ter sprake, maar hij verzekerde ons dat hij nog steeds dezelfde mammachirurg was als voor zijn tv-debuut.
Het was een zeer geslaagde eerste workshop! Onder begeleiding van dr. Van Adrichem, dr. Van Bommel en dr. Van Hal heeft iedereen op een eigen varkenspoot verschillende hechtingen kunnen oefenen. Voor sommigen was het de eerste keer dat ze een naaldvoerder in handen hadden, anderen waagden zich al aan de horizontale en verticale matrashechting en het chirurgisch knopen. We hebben geleerd wat de verschillen zijn tussen verschillende typen hechtdraad en waar je op moet letten voor een goede wondsluiting. Allemaal zaken die zeker van pas zullen komen bij de eerste keer hechten op OK!
Iedereen stond er op deze avond versteld van hoeveel er te vertellen valt over een stukje hersenweefsel van één centimeter. Dr. Gosselaar en dr. Kamalski vertelden om de beurt hoe ze samen als een geoliede machine de hypofyse benaderen tijdens een endoscopische ingreep. Dr. Gosselaar begon met de verschillende vormen van pathologie die in de hypofyse kunnen voorkomen. Het bijholten systeem is een ingewikkeld stukje anatomie, maar met veelvuldige afbeeldingen wist dr. Kamalski dit vervolgens duidelijk over te brengen aan alle leden. Toen dr. Kamalski vertelde over de voorbehandeling met cocaïne, overwoog menig lid zelf even zijn hypofyse te laten verwijderen, maar deze gedachte was ook weer snel verdwenen toen dr. Gosselaar de korte en late termijn complicaties van de ingreep uitlegde. Iedereen is na deze avond in ieder geval een stuk beter op de hoogte van wat hypofysechirurgie precies inhoudt.
Vanavond stond in het teken van de traumachirurgie. Nadat de initiële spreker had afgezegd, heeft Sebastiaan de taak op zich genomen om een mooie avond over traumaopvang voor ons te verzorgen. We kunnen achteraf zeggen dat dit zeker gelukt is. Met een combinatie van theorie en Incision-filmpjes wist hij ons het een en ander bij te brengen over acute trauma opvang. Van de behandeling van een spanningspneumothorax tot filmpjes van een laparotomie voorgedaan op een varken (“Schrik niet als de patiënt opeens acht tepels heeft”), het passeerde allemaal de revue. We hebben de avond afgesloten met de langverwachte ALV, waarbij alle oude commissies en het oude bestuur officieel gedechargeerd werden.
Een knallend begin van het nieuwe jaar, dat was de masterclass van plastisch chirurg dr. Van Adrichem! In één avond heeft hij ons een stuk wijzer gemaakt over reconstructieve chirurgie en chirurgische behandeling van vuurwerkongevallen. Dr. Van Adrichem begon de masterclass met uitleg over de technieken voor huid- en spierreconstructies, waarbij voorbeelden van verschillende ongevallen en bijbehorende reconstructies natuurlijk niet ontbraken. Hij vervolgde de avond met beeldmateriaal van vuurwerkongevallen die hij en een aantal collega’s door de jaren heen hebben behandeld. Er kwam wat behoorlijk schokkende casuïstiek voorbij en aan het eind van de avond waren alle leden overtuigd van het belang om voorzichtig met vuurwerk om te gaan. Nu hopen dat de rest van Nederland deze boodschap volgend oud-en-nieuw ook ten harte neemt.
In overleg met dr. Willems werd besloten om deze avond om te zetten van workshop naar masterclass, omdat hij op deze manier het verloop van een craniotomie veel beter kon uitleggen. Van tevoren had dr. Willems speciaal voor ons twee volledige craniotomieën op film gezet en bewerkt tot compacte instructievideo’s. Als een ware beauty-vlogger toonde hij aan het begin van elke video zijn instrumentarium één voor één voor de camera. Daarna volgde een stapsgewijze samenvatting van de ingreep, waarbij de nadruk lag op de uitvoering van de craniotomie. Dr. Willems verzorgde ter plekke een voice-over langs de verschillende stappen en legde ons ook veel uit over het algemene verloop van een neurochirurgische ingreep. Op het eind kregen we zelfs nog wat bonusmateriaal te zien, namelijk twee video’s van het clippen van een aneurysma en het draineren van een acuut subduraal hematoom. Iedereen was erg onder de indruk van dr. Willems’ beeldmateriaal en zijn fijne uitleg daarbij.
Prof. Van der Zwan verzorgde een masterclass over chirurgische ethiek, wat zowel voor hem als voor ons een unicum vormde. Met behulp van prikkelende stellingen speelde hij gedurende één avond voor advocaat van de duivel en ging hij met ons in discussie over ethische dilemma’s. Hij nam hierbij voorbeelden uit zijn eigen vakgebied, namelijk de neurochirurgie. De stellingen varieerden daarbij van typen in de spreekkamer, tot het wel of niet behandelen van een hersenbloeding. Dit leverde soms heftige momenten op, met name toen prof. Van der Zwan toelichting gaf over zijn eigen ervaringen. Ondanks de moeilijke onderwerpen wist hij de avond luchtig te houden en er een speelse draai aan te geven. Na vandaag is iedereen met zekerheid aan het denken gezet over onderwerpen die dagelijks voorkomen, maar niet alledaags zijn om over te praten.
In het weekend van 7 en 8 maart 2020 was het zover!
Met een groep van 16 studenten ging onze activiteitencommissie op weg naar het mooie Londen. In twee dagen tijd bezochten ze allerlei iconische, en natuurlijk chirurgisch getinte, locaties zoals het Old Operating Theatre en het Wellcome Collection museum. Uiteraard werd een kroegentocht langs de lokale pubs ook niet overgeslagen. Alle leden hebben een geweldige tijd gehad en we willen de Activiteitencommissie 2019-2020 (Rens de Man, Karen Bagdasarov en Nina van Helden) dan ook ontzettend bedanken voor deze reis!
Vanwege de maatregelen rondom COVID-19 moeten we creatief zijn, dus na vanavond was onze eerste digitale activiteit een feit! Er stond een chirurgische pubquiz op het programma, waarin vragen terugkwamen van alle activiteiten tot nu toe. Daarnaast werd ook de kennis over chirurgische trivia getest. Iedereen heeft gestreden om die ereplaats op het Kahoot-podium, maar uiteindelijk kon er maar één de beste zijn. Gefeliciteerd met de chirurgische sokken Jelle!
Vanavond sloot dr. Bökkerink aan in onze digitale Zoom-collegezaal voor een masterclass over oncologische kinderchirurgie. Dr. Bökkerink is momenteel fellow in het Prinses Máxima Centrum en vertelde ons over de bijzondere karakteristieken van kinder(oncologische) chirurgie. Hij ging in op de meest voorkomende tumoren op kinderleeftijd, zoals het neuroblastoom en de Wilms tumor, en natuurlijk de behandeling hiervan. Tijdens zijn masterclass oriënteerde hij ons steeds door het kinderlichaam aan de hand van MRI-afbeeldingen. Als afsluiting kwam Matthijs Fitski, PhD-kandidaat technische geneeskunde, aan het woord. Matthijs doet onderzoek naar het gebruik van alternatieve beeldvormingstechnieken zoals augmented reality in de oncologische kinderchirurgie. Hij vertelde ons over het gebruik van 3D-printers en hologrammen, wat ons allemaal mateloos fascineerde.
Helaas zijn we alweer aangekomen bij onze laatste activiteit dit jaar, maar wat was het een succes! Dr. Van Bommel en dr. Bracco Gartner waren vanavond digitaal aanwezig bij onze Zoom-carrièreavond. Ze vertelden ons over hun tijd als geneeskundestudent, hoe ze kozen voor hun huidige specialisme en welke hoogte- en dieptepunten ze tegenkwamen onderweg. Iedereen was onder de indruk van het eerlijke en persoonlijke verhaal van dr. Van Bommel over haar weg naar AIOS plastische chirurgie. We beseften ons dat het niet erg is om niet meteen te weten wat je wil, of wanneer dingen niet precies lopen zoals gepland. Dit is zeker in de huidige COVID-tijd een belangrijke les. Vervolgens kwam dr. Bracco Gartner aan het woord als AIOS cardiothoracale chirurgie. Hij vertelde openhartig over zijn de opleiding, de patiëntengroep en zijn collega’s, waarbij hij ook even aandacht besteedde aan het plotselinge overlijden van zijn opleider, dr. Buijsrogge. We willen de sprekers bedanken voor het delen van hun verhaal en alle leden voor hun participatie afgelopen jaar. Hopelijk tot snel in het nieuwe collegejaar!