Activiteiten 2023-2024

Utrecht – 11 oktober 2023

11 oktober was het zo ver! De eerste activiteit van dit jaar stond op de planning. En wat voor een! Dr. Niknejad nam ons deze avond mee in de wondere wereld van microvasculaire neurochirurgie. Dit deed hij onder andere door middel van een demonstratie op specimen met gebruik van een echte operatiemicroscoop. Hierop toonde hij ons de kunst van het aanleggen van een anastomose en liet ons zien hoe klein dit in werkelijkheid wel niet is.

Het was een knaller van een avond, dat belooft veel moois voor de rest van het jaar!

De enthousiaste groep van VCMS Utrecht 2023-2024:

 

Utrecht – 18 oktober 2023

18 oktober heeft de eerste netwerkactiviteit van dit jaar plaatsgevonden! In café Jaloezie in Utrecht hebben we elkaar beter leren kennen onder het genot van een drankje. Ook hebben we onder leiding van onze geweldige quizmaster Rowan samen een chirurgisch getinte pubquiz gespeeld, waarbij er fanatiek werd gestreden om de eer en een lekkere zak snoep! 🙂

Utrecht – 9 november 2023

De hechtworkshop kon ook dit jaar natuurlijk niet ontbreken! Van dr. Schuurman kregen we op 9 november uitleg over verschillende soorten hechtingen, waarna we zelf aan de slag mochten om onze skills te tonen en te trainen! Dankzij de materialen van Medistitch waas dit mogelijk en als klap op de vuurpijl kregen wij ook nog een kortingscode van hen, waardoor je bij een bestelling op hun site hechtmaterialen cadeau kreeg bij bestelling van een hechtpad! Zo kan iedereen thuis nog verder oefenen!

 

Utrecht – 20 december 2023

Op de valreep van 2023 stond de masterclass Bariatrische chirurgie voor ons op de planning! Op 20 december heeft dr. Aarts, samen met een ervaringsdeskundige, ons meegenomen in de wereld van maagverkleiningen en alles wat daarbij komt kijken. Chirurgische technieken kwamen aanbod, maar uiteraard was er ook ruimte voor het mentale aspect van dit type chirurgie. Daarnaast kregen we meer inzicht in hoe de operatie wordt uitgevoerd aan de hand van echte operatiebeelden! Het was een mooie en inspirerende avond. Veel dank aan Dr. Aarts (@weightworksclinics) en de ervaringsdeskundige voor het delen van hun verhaal!

Utrecht – 10 januari 2024
 

Op woensdag 10 januari vond alweer de vijfde activiteit van dit jaar plaats, dit keer een masterclass over (congenitale) cardiothoracale chirurgie! Wij mochten twee spreekster verwelkomen die ons het hart vanuit verschillende oogpunten hebben laten zien. Dr. Talacua nam ons mee in de wereld van het kinderhart en sprak over de hartafwijking AVSD (Atrioventriculair Septum Defect) en het werken als congenitaal cardiothoracaal chirurg. In het tweede uur nam Dr. De Heer ons mee in een van haar (fictieve) werkdagen, beantwoordde zij al onze vragen over de cardiothoracale chirurgie en sloten we af met een inkijkje in VR en AI binnen de chirurgie. Veel dank aan Dr. Talacua en Dr. De Heer voor een hele leuke en leerzame avond! 

Utrecht – 6 maart 2024

Op woensdag 6 maart 2024 mochten wij twee tropenartsen (in opleiding) ontvangen voor  onze zesde activiteit: Global surgery! We maakten deze avond kennis met deze vrij onbekende, maar zeer interessante tak van de geneeskunde middels persoonlijke ervaringen, uitleg en interactieve casuïstiek. Al onze vragen mochten wij stellen aan Job Wernand en Suzanne Boeree, die deze vol enthousiasme hebben beantwoord. Het was een leuke en leerzame avond, waarop velen van ons kennis hebben gemaakt met dit specialisme! Dank aan Job en Suzanne voor de inspirerende avond! 

Utrecht – 27 maart 2024

Woensdag 27 maart 2024 vond de masterclass Urologische oncologie plaats. De avond begon met een interactieve quiz, waarbij tal van urologische ziektebeelden langskwamen. Vervolgens nam dr. Kniestedt ons op inspirerende wijze mee in dit bijzondere specialisme. Dit deed zij o.a. aan de hand van veel beeldmateriaal, waaronder eerder opgenomen operatiebeelden. Diverse urologisch-oncologisch chirurgische technieken passeerden de revue. Het was een erg leuke en leerzame avond, waar wij dr. Kniestedt hartelijk voor bedanken! 

Utrecht – 24 april 2024

Op 24 april 2024 kwamen we als VCMS Utrecht in het centrum van Utrecht bij elkaar om onder het genot van een drankje het jaar tot nu toe en nog vele andere dingen met elkaar te bespreken. Het was leuk iedereen gesproken te hebben! 

Utrecht – 22 mei 2024

Woensdag 22 mei 2024 mochten wij vanuit Landelijk Netwerk De Groene OK drs. Myrthe Eussen ontvangen. Zij kwam ons onder meer vertellen over duurzaamheid op de operatiekamer en het belang daarvan voor nu en in de toekomst. Indrukwekkende cijfers en gevolgen waren een belangrijk onderdeel van haar verhaal. Tevens mochten wij zelf aan de slag met het bedenken van innovatieve oplossingen voor een duurzamere toekomst. Dit leverde mooie ideeën en boeiende discussies op. Wij kijken terug op een leerzame en leuke avond met actueel onderwerp!

Utrecht – 29 mei 2024

Op woensdag 29 mei 2024 stond er een hele toffe activiteit voor ons op het programma! Niemand minder dan dr. Van Hattum (vaatchirurge in het UMCU) nam ons deze avond mee in de wereld van het perifeer arterieel vaatlijden. De masterclass vond plaats in 2 groepen en werd gestart met theorie over het onderwerp. Vervolgens was het tijd voor een live demonstratie! Dr. Van Hattum heeft een bypass aangelegd op een fresh frozen ledemaat op de snijzaal. In kleine groepjes konden de leden met haar meekijken en soms zelfs assisteren. Het was een mooie en bijzondere avond, waarvoor veel dank aan dr. Van Hattum! 

Utrecht – 30 mei 2024

Ieder jaar weer een hit en daarom inmiddels een terugkerend item binnen het programma van VCMS Utrecht: de workshop laparoscopie! Laparoscopische operaties zijn binnen veel specialismen van groot belang. Op donderdag 30 mei 2024 was het aan ons om aan de slag te gaan met deze operatietechniek! Onder toeziend oog en met begeleiding van dr. Frank mocht iedereen met zijn eigen scopiebox en zogenaamde graspers en shears aan de slag om te oefenen. Opdrachten die in eerste instantie zo gemakkelijk leken, bleken in de box zelf toch minder makkelijk dan gedacht! Het was leuk om op deze manier zelf te ervaren hoe het werkt en te kijken hoe goed ons gevoel voor laparoscopie is!