Op maandag 6 november vond de eerste workshop van dit jaar plaats, waarbij onze leden de kans kregen om te oefenen met hechten.
De avond begon met een introductie en uitleg van dr. Schuurman, plastisch chirurg. Hierna begonnen de eerstejaars leden met het oefenen van de verschillende soorten hechtingen, transcutaan, intracutaan, staand, doorlopend, Donati, op varkenspoten.
De tweedejaars leden begonnen eerst met het oefenen van knopen. Nadat ze de basis van het knopen aangeleerd hadden, konden ze ook nog oefenen met knopen in de diepte met behulp van dozen. Vervolgens voegden ze zich bij de rest om het hechten verder te oefenen.
Aan het eind van de avond hadden onze leden het hechten en knopen weer goed in de vingers. Dat belooft veel goeds voor de rest van het jaar!
Dinsdag 21 november vond de tweede workshop van dit jaar plaats: de workshop laparoscopie. De avond begon met een introductie van Guus van RP medical over de Laparoscopyboxx.
Hierna werd de groep in tweeën gesplitst. De ene helft kreeg eerst een masterclass van dr. Roks over colorectale carcinomen, waarin meteen een van de toepassingen van laparoscopie duidelijk aan bod kwam. De andere helft begon meteen met het praktische deel van de avond.
Middels verschillende spelletjes (dobbelstenen stapelen, rondjes uitknippen, hechtparcours) konden de leden hun laparoscopische vaardigheden oefenen.
Uiteindelijk volgde de ultieme test waarbij de leden één ballon van de andere af moesten knippen zonder deze te laten leeglopen.
Het was weer een geslaagde avond met dank aan iedereen die geholpen heeft.
Maandag 11 december organiseren VCMS Utrecht en VCMS Amsterdam, AMC samen een open symposium: Bangs & Burns. Dit symposium staat volledig in het thema van vuurwerkletsel. De sprekers van de avond zijn: Prof. dr. Van Zuijlen, Dr. Engin en Dr. Schuurman.
Dinsdag 16 januari vond de workshop osteosynthese plaats. Na een introductie door dr. Kooistra en dr. Hommes, werd de groep in tweeën gesplitst over twee activiteiten.
De ene helft begon met het bestuderen van de anatomie van het onderbeen aan de hand van preparaten. Met behulp van de uitleg van dr. Kooistra en dr. Hommes, bekeken zij de verschillende spieren, zenuwen en vaten en kregen zo een beter beeld van de benaderingsweg die bij botbreuken van de tibia, fibula en enkel van belang is.
De tweede helft begon met het meer praktische deel van de avond. Onder begeleiding van Tony en Niels van Synthes konden de leden zelf aan de slag met boren en schroeven. Ze kregen uitleg over de verschillende soorten schroeven en technieken. Ook was er speciale aandacht voor osteoporotisch bot. Halverwege de avond wisselden de groepen om. Om de avond af te sluiten, werd er nog een demonstratie gegeven van osteosynthese bij een collumfractuur.
Dinsdag 6 februari vond het open symposium: ‘Down Under’ plaats. De sprekers waren dr. Lock en dr. Veersema, die respectievelijk een beeld schetsten van de urologie en gynaecologie met speciale aandacht voor de chirurgie binnen deze specialismen, en dr. Rijken die vanuit het perspectief van de tropengeneeskunde vertelde over gynaecologie als onderdeel van global health.
Dank aan iedereen die deze avond mede mogelijk heeft gemaakt en ook in het bijzonder aan het Utrechts Universiteitsfonds.
Dinsdag 24 april vond de workshop laminectomie plaats. De avond begon met een introductie over het wervelkolom door prof. dr. Öner.
Daarna kon iedereen zelf aan de slag en zelf proberen een open laminectomie uit te voeren met behulp van materiaal van Synthes.
Als de laminae eenmaal waren verwijderd, konden de leden zien hoe de zenuwen uit de foramina treden en konden ze de cauda equina opzoeken. Ook konden ze zelf oefenen met het inzetten van schroeven in de pedikels.
Het was weer een geslaagde avond. Dank aan iedereen die heeft meegeholpen!
Op 8 mei werd door prof. dr. Suyker, afdelingshoofd cardiothoracale chirurgie, de masterclass CABG gegeven. Hierbij begon hij met een aanloop door de geschiedenis van de cardiothoracale chirurgie; van de eerste hartoperatie tot de uitvinding van de hart-long machine. Vervolgens werd de chirurgische aanpak van CABG aan de hand van beeldmateriaal stap voor stap doorlopen. Tot slot ging hij in op veranderingen binnen het specialisme die nu van belang zijn, zoals de octopus methode en robotchirurgie.
Het was een zeer boeiende en illustratieve avond met dank aan prof. dr. Suyker.
Op dinsdagavond 12 juni vond de laatste activiteit van dit jaar plaats: de vaatworkshop. Tijdens deze workshop konden de studenten op varkensaorta’s oefenen met het leggen van een vaatanastomose door twee uiteinden ‘end-to-end’ aan elkaar te hechten. Hierna konden ze meteen zien hoe goed ze het ervan af hadden gebracht en testen op lekkage door hun anastomose onder de kraan te houden.
Ook kregen ze de kans om op suture boxen van Gore een shunt aan te leggen in een zeer realistisch vaatmodel.
Vanuit Gore was er ook een simulator aanwezig waarbij de leden konden ervaren hoe het aanleggen van een broekprothese in zijn werk gaat.
Tijdens deze workshop werden de hechtvaardigheden van de leden tot het uiterste getest en werden ze gedwongen tot precisie. Het was dan ook een goede en uitdagende afsluiter van het jaar.
In het bijzonder dank aan dr. Tolenaar voor zijn heldere uitleg over de belangrijke aspecten van de vaatchirurgie en aan Eline en Arenda van Gore voor hun begeleiding van de workshop.