You are currently viewing Masterclass ‘Oogletsel door vuurwerk’

Masterclass ‘Oogletsel door vuurwerk’

ONLINE – 12 januari 2021

Nog een korte terugblik op de vorige activiteit over oogletsels door vuurwerk. Oogarts Tjeerd de Faber kwam vertellen over de schade die vuurwerk jaarlijks oplevert op het gebied van de oogheelkunde. Bijvoorbeeld: twee gemiddelde jaarwisselingen in Nederland leveren evenveel oogletsels op als 3,5 jaar oorlogsoperaties in Irak. Ook worden 2 mensen blind aan de gevolgen van vuurwerk per uur dat afsteken is toegestaan. Daarnaast nam De Faber ons mee in de traumaopvang van een patiënt met vuurwerkletsel aan het oog, met als belangrijkste tip: “Kruit moet eruit!”. Dit is om ‘chemisch trauma’ te voorkomen, wat één van de zeven trauma’s is waardoor het oog kan beschadigen. Veel indrukwekkende casuïstiek kwam voorbij, inclusief soms schokkend beeldmateriaal. Al met al een overtuigend pleidooi tegen het gedogen van consumentenvuurwerk (“Gedogen kost ogen!”).

Leave a Reply